Tuesday, February 18, 2014

Kucing ada passport??

yuuhuu...

ceaa.. tetiba rajin plak nak menghapdate blog malam ni.alkisah semalam dah terlebih tido, maka harini macam tak boleh tido plak.isk.so takpe..mlm ni ai nak story kisah weekend lepas.hihi..cite dia cengini, hari sabtu yang lepas, after work aku terus pegi ke putrajaya. ade ape?? haa ade aktiviti berikut.


 ade festival kucing putrajaya.takde..ai tak masuk pun.sekadar meninjau kucing-kucing yang comey dan mencari info pasal petpasport. daripada pertandingan lepas2 lagik aku tau pasal pet passport ni cumanya tak berkempatan nak bawak anak2 aku pegi. then lepas kerja hari sabtu haritu, terus shoot ke putrajaya.punye la aku pusing satu dewan tu..rupanya sebelah pintu masuk je booth jabatan haiwan.


lepas dah soal siasat, dan berpuas hati dengan explaination mereka maka aku berhajat untuk dtg semula keesokkan harinya. aku amek siap2 registration form. then malam tu bermula lah sesi pujuk memujuk budak 2 ekor tu. pujuk nak mandikan mereka.dah lame sgt bau kepam. time mandi bukan main la melalak mcm kene dera. amad memang tak suka mandi, yang bella dulu ok je..tetiba malam tu melalak bukan main. tapi sebab esok nak buat pasport, aku gagahkan juge la mandikan diorg..hahah nak amek gambar kena la wangi2 kan??haha lepas dah settle mandi, ape lagik semalaman berkurung dalam rumah.hmm..bila dah berkurung mula la bermarathon sebelum subuh.


hari ahad pagi, maka gerak la kami ke putrajaya. perh! bukan main gigih aku kan. bawak budak 2 ekor ni yang berat masing2 nak cecah 5 kilo. sesampai kat sana kena amek nombor ok? then tunggu tak lama pun.memula tangkap gambar bella dulu.bella ok sikit takde la mengelupur sangat. tibe time amad nak tarik kluar sangkar pon payah! takut sangat letew..ihihihi..ape pun berjaya la juga tangkap gambar diorg siap ngan muke aku pon dalam pasport diorg kan..


now offically amad ngan bella kucing malaysia..hahaha!! ramai juge yang tertanya-tanya apa function pet passport ni.ok cite dia cengini, basically mende ni identification kucing kita. lebih kurang mcm ic kita lah.dan data mereka direkodkan dlm jabatan haiwan.pet passport ni jugak datangnya dengan microcip yang ditanam dalam kucing. so andaikata orang jumpa bawak pegi vet, kalau vet tu ada scanner microcip tu bole lah tau identiti owner tersebut.


selain tu, passport ni juge hold every record on vaccination.kiranya kalau gi vet bawak je pet passport nih, bila vaccine doktor tepek la stiker vaccine tu dalam passport diorg. bila rekod vaccination ok, incase nak bawak diorg gi oversea pon senang da..sebab dah ade rekod dalam tu.macam syok je kan?ha kalau nak buat bole la pegi ke jabatan haiwan berhampiran anda. hoho. oh ye rege dia time aritu rm25 termasuk pet passport, microchip and dewormed.


lepas selesai urusan diorg terus balik kl, takde tunggu lame2.masing2 da stress. aku pon naik stress sebab mereka bising dalam kereta.haha. apepun tercapai gak hajat nak buat passport diorg.pasni nak buat engrave collar plak.siap letak nombor microchip incase org jumpa bole la dipulangkan semula buah hati pengkarang jantung aku 2 ekor nih.

Thursday, February 6, 2014

Febuari Sudah..

Hello..ello..llo..(bunyi echo la kononnya.pfft!)

sekejap je dah masuk bulan febuari. dalam bulan januari pun banyak betul kerja, sampai tak berkesempatan nak meng-check blog sendiri.apetah lagik meng-update! memandangkan harini kerja sume dah settle awal, aku bercadang nak menghapdate la sepatah dua kata!yee laa sangat kaann..

ok untuk entry kali ni aku nak introduce my latest family member..no..bukan anak aku ok?? tapi seekor anak kucing..takde la anak sangat..dah besor dah pon..aku dapat tahun lepas..time tu dia kecik la..makcik jumpa kat tempat kerja dia, then bawak kerumah, dah taknak balik.memula kononnya nak tinggal 2, 3 hari..tapi lama2 dah sayang pulak. so without further due, let me introduce miss bella the bully kitty ^^


nama asal bella adalah belang.hahaha makcik aku ingat dia jantan so panggil la belang..bila di explain kucing torti mmg sgt rare ade jantan, bila di belek2 jantina maka bertukar la kepada bella. yang bully kitty tu plak mmg kitaorg letak sb dia mmg kaki buli. setiap hari dia akan buli abam amad.cian abg amad. tapi yang best nya amad rela je tu kena buli..haih!



amad sebelum ni kan anti-sosial sikit, tapi sejak bella ada ok la sikit mood dia, mau la dia marathon tengah2 malam, melompat sana sini. pengaruh si bella ni la kurasa. umur si bella ni aku rase tak cecah lagik setahun sb dari saiz dan perwatakan dia yang sangat laa hyper aktif! amad pon sekarang lebih defensive sejak ade bella. abang sulong laa kononnye...bila adik kena ngorat kucing lain..kemain gi rescue adik.hahaha

adik cantik kan...harus la abg kene jaga..kemana je bella pegi mesti amad follow. pendek cite memang tak berengang la diorg ni. tengok gelagat diorg pun hilang stress.geram rase nak gigit sekor-sekor. ade terniat nak bawak diaorg nih masuk competition, tapi temperament diorg ni tak elok.hahaha kang tak pasal-pasal kene cakar plak judges tu..




yang amad penakut sikit ngan orang.yang bella plak terlebih friendly. friendly dia lain macam sikit. jangan ditenung mata dia, kang tau-tau dah melekat kat kaki. melekat dalam erti kata lain dah gigit. tangan dia pun bukan main cepat. tak suka di dukung.laju je tangan tu lempang muka kita. kalau dia hempas badan buat aksi konon nak mintak usap perot, tak payah la..abis tangan kena gigit-gigit.


dengan perangai yang tah hape2 dari mereka nih aku rase tak payah la kot nak masuk competition.haha. malu haku je kucing cam monyet! :p rasenye takat ni dulu aku cite bab si bella nih.sepatah dua kata sangatnye la hakuu kan..dah karangan dah ni weehh!! daaa..


Thursday, January 2, 2014

Selamat Datang 2014!!

Lamanya tak menjengah blog sendiri.what had happened to me? a lot of things happen..ape pun 2013 mengajar aku macam2.so before flashback balik 2013 dan preview sikit 2014 i would like to wish whoever read this junks HAPPY NEW YEAR!!


So what i did in 2013? i change job, i gets into fight with loves one, i get annoyed with my students, i have problems managing my tempered, i did a lot of cursing! most of the time I've been struggle to build myself.  sabotage myself,nearly fall into depression zone. bunyi kronik je kan?haha thats what happen when you let your emotion control everything.

so for this year, i want to change that.i want to be a happy person. stop bothering other peoples life. focus on my life ONLY. baby step. harini berniat taknak menyumpah2. Alhamdulillah setakat waktu mengarang nih belum lagik menyumpah. *griinn*

next of course seperti tahun2 lepas nak lose weight! (tak sudah2!!) nih kalau encik bodyguard dengar mesti dia cakap " dari kita kenal nora nak kurus, tak kurus2 pon" haaa!!kejam kan jawapan dia! truth is i did lose weight more than 24kg!yaay!! cumanya biasalah bila org tegur ' eh ko dah kurus lah' ha mula melantak tak hengat.budget boleh control makan.at the end gain weight balik! so for this year nak fokus lebih lagi. :D  setakat 2 harini makan buah hari2, air lebih 4 liter, shake 2x sehari, eksesais ringan2 je.haha. well its a start kan?



ujung2 tahun lepas timbul kesedaran nak pursue study. almaklumlah dah terjun bidang pensyarah nih belajar tak boleh berhenti.kalau nak better career post kena at least ada master. so thats what im going to do. lepas dapat persetujuan abah ngan mami aku pun apply.cumanya tak dapat jawapan lagik. takpelah.tak dapat kita cuba lagik this year :)

next of course the love of my life.cheewahh!!love saangatt taww!! kah!kah!kah! (harap beliau tak baca!) we have been together for 6 years, bergaduh tak payah cerita. nak breakup tah berapa kali. kengkawan pun ade yang bosan dok dengar cerita haku yang mcm tak boleh nak move on. why i stay? i have no idea.selesa mungkin. bercerita untuk berumahtangga? ada tapi sekadar gurauan. so bila?bila?ntah. tak bosan ke??setakat nih takde la plak.sebab dia seorg yang full of surprises.i totally cannot read him.what's he up to. yang aku plak jenis tak boleh nak sabar.elok sangat la tu.so let see how far we can go, and wait for whatever He had plan for us..kami redha.

Last but not least of course settling debt.alhamdulillah bergerak jugak lah tahun lepas. lega rasa.kalau tak, tak lena tido dok pikir hutang.mcm banyak jee hutang!banyak tak banyak but hey! hutang tetap hutang!sebelum menghembus napas terakhir wajib bayo ok?? kalu tak tersangkut2 dalam kubor sape nak tolong?buat plak orang tak halal.hah!menjawab! dan saving..pun..alhamdulillah..tahun nih nak fokus pada tabung haji. niat nak pegi haji. insyaAllah sampai masa jadi tetamu Allah, sampai la aku kesana.yang penting usaha menyimpan itu perlu.


well, thats about it! sedikit sebanyak rumusan yang berlaku tahun lepas dan harapan tahun ini.haha. ape pun inilah kehidupan.kekadang kita diatas.kekadang kita dibawah.apapun yang terjadi mesti ada sebab musababnya kan? and now Dear 2014, I am ready for ya! ;)

Sunday, September 22, 2013

serendipity and me..



yuuhuuu anybody home?? ngee~~ ok mmg dah agak lama dah bersawang blog ni.huhu.maklumlah teramat busy. sebenarnya aku baru je lepas tengok cite serendipity. tetiba dtg rajin nak berblog. citer nih sangat memberi impak kat aku.tengok lah 40 kali pun confirm nanges jugak! haha

bila di ingat balik pertemuan dengan encik bodyguard memang tak dirancang.kekonon cam serendipity laa haahaa :p pertama kali jumpa dalam chatroom. yep suatu ketika dahulu aku agak suka membuang masa di YM.haha.so i just leave my number than that's it. never heard from him. then out of blue few month later dia call. hampir terlupa sapa. then dia hilang semula.

then my mum admitted to hkl... dan dia call. mcm tau2 je i need somebody to talk too. i was complaining im hungry.haha.dan dia datang bawak nasi ayam dara. itulah kali pertama jumpa encik bodyguard. he was nice.pemalu.never look me into the eyes. but curi2 glance bila tak dilihat. look for something, find something else. aku mencari makan dapat plak jumpa kawan.haha.

banyak sangat situasi menemukan kitaorg secara tak sengaja. time aku gi cameron highland company trip. bole jumpa dia kat air terjun kat cameron tu.dia ride ngan kengkawan. then aku dah turun berenti kat ulu bernam, jumpa lagi.

so many coincidence...dalam masa yang sama,tetap terluka. setahun lebih terpisah. then we end up meeting up again. aku harap ianya jodoh, but who knows..anything can happen kan?? :D so just keep on sending positive, good thought to universe and lets hope it will come back and find you. ;) nite nite.


Friday, September 6, 2013

Misteri kehilangan encik bodyguard


2- 3 minggu ni memang emo tak sudah.kenapakah? sebab encik bodyguard MIA. agak stress la jugak memikirkan mana dia pegi. call x angkat, sms tak berjawab. segala macam cara untuk dihubungi lah dah try.antar surat guna posmen je belum.

then, semalam baru dia reply. 'syg sabar ya' tu je msg dia.hee!!lagik la stress haku! dah ligat da la pale fikir macam2. dah la masa diam 3 minggu aku dah fikir mcm2 dia eksiden la, dah kawin lari la..macam2 lah...tapi nak sedapkan hati bersangka baik lah..phone masuk lubang jamban kot.

pastu semalam dia hantar msg mcm tu 'sabar ya syg' dah la dalam kitchen.berkaca da mata.dalam hati dah agak..hmm 'confirm breakup' habis la student aku sume jadi mangsa kan kena marah. then aku tanya 'kenapa?' lama sangat baru dia reply... hantar gambar..dah berbesi atas katil x sedar diri.

ya Allah...selama 3 minggu senyap rupanya dia eksiden. terlantar. langsung tak tahu.nak menangis x pyh cakap la, tapi memandangkan dalam kelas, ku tahan sahaja. terasa terkilan sangat sebab tak tahu. tu lah masalah bila perhubungan dirahsiakan dari semua. hanya kami berdua dan few of my friends yang tahu. kenapa jadi mcm tu? hmm panjang cerita. tak payah tahu.

sekarang dah pulang ke rumah, 2 bulan lagi baru boleh gerak, sebab ade part di bahagian belakang yang patah. :'( 2 bulan lagi lah baru boleh berjumpa. :( apa pun i wish u speedy recovery. seriously i miss you. :'(


Friday, August 23, 2013

Standard Recipe Bebudak

Good Morning!
Haaa!! dah bersarang blog ni.kemaafan kebusyan kemelampauan kebatasan! pagi ni bangun tetiba dapat idea yang sangat bernas untuk memudahkan kerja para studentku yang teramat la disayangi (sayang la sangat kaann..) so i've decided to compile all recipes here. bernas??sangat!

Cite dia camni, aku bagi diaorang assignment which is to compile all recipes. tapi malang bebudak ni nak spoon feed memanjang. sangat few yang menyalin resepi. ikutkan hati memang malas nak menyusahkan diri, tapi on the bright side, i myself can easily access the recipes in case pendrive amad curi ke, bella bawak lari ke kan. so alang2 nak memudahkan diri sendiri, aku showoff la blog haku nih. damn!pasni tak boleh la nak merapu sakan kan..kang tak pasal-pasal kena report plak kat HOD. ngee~~

so caranya senang je..click je kat link Standard recipe diatas, then pilihla resepi mane yang anda berkenan, pastu boleh la printout ke hape..risau tak jadik?no worries all this recipe were tested by my student, and monitored by me. resepi nih pon aku yang cari..so kalau tak jadik tu korang la kot salah bancuh. :p

so enjoy! and oh yes!!sila bagi feedback ye..mekasih! :D

Saturday, July 20, 2013

Satu post hilang!!

Hai!!




baru ade masa nak menjengah blog sendiri.apekah?!! ok tak nak cerita pepanjang. last week aku ada buat posting thru blogger android. punye lah bersungguh download sebab konon nak keep up to date paling ayam seminggu satu post! jap lagi dah mengarang sakan baru aku sedar post tu tak publish. apa masalah ntah lah.sudahnya aku aku delete semula application tu.pfft!




semenjak 2 menjak nih memang bz habes!nak kena mengajar, nak kena entertain customer/ potential biz partner, ntah macam2 benda. next week DCA (diploma in culinary arts) buat program jom masak bubur lambuk.kebetulan yang lecturer JPK buat majlis buka puasa bersama student, yang unit kaunseling pula jemput anak2 yatim.hmm..so combine la 3 acara pada 1 masa. semoga next week tak fengsan nak menolong dah la lepas kelas kitchen plak tu. haha ujian multi tasking buat aku.



ape pon nak wish jugak walaupun terlambat!haha! selamat menunaikan ibadah puasa, jangan over mentekedarah plak time berbuka. kalau rasa nak cari nutrisi sihat Herbalife boleh lah email atau comment ye..insyaAllah aku balas. ;)

kbai!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...