Thursday, December 31, 2009

New Year Cat Wishist....

In this coming tiger year(huhuh adik beradik kucing gak kan??), aku telah pon senaraikan beberapa item yang perlu di full fill sepanjang 2010 untuk kesihatan & kesenangan anak-anak bulusku. Harapnya dengan kehadiran tahun baru nih,dikurniakan lah limpah rezeki untuk ku  menyediakan keperluan sehabis baik untuk mereka ini. :)


And here's the list.....


1. Men-completekan vaccination Velvet

 2. Neuter Velvet

3. Merawat Mr. Danny

4. Neuter Mr. Danny

5. On- time booster & deworming

6. Monthly fleas & ticks control.


7. No more changing kibbles. Stick to this 1 only!


8. Sunday is BARF Day
-buy this from Pet Epicure, Taman Melawati. more info at : http://petepicure.com/

9. Water fountain.


10. and finally.. mengimplimentasikan tabung mereka daripada sunat ke WAJIB. hehehe!!


semoga tercapailah cecita ku ini untuk menjaga kebajikan mereka sehabis baik. bab tabung tuh harapnya ade lah depositnya setiap bulan bukan mcm sekarang. bukan apa, sakit demam mereka lagik mahal dari kita.so itulah gunanya tabung kucing itu. supaya terbela sakit demam mereka.

New Facelift!!

Gatai sungguh tangan nak mengubah blog ini!
huhu..bukan apa..yang lama tuh nampak dull,very the boring!
so dengan gatai tangan,tukar lah segala2nya :)
nampak simple,takde serabut sangat kan?kan? :)
 
suka tak new facelift ini??


Sunday, December 27, 2009

Mr. Danny the Stray


 
Mr. Danny yang dulunya malu-malu kucing, sekarang dah berani masuk rumah..hehehehe..besarkan dia?nampak kemachoan dia!


 
Dengan gaya ala-ala malu kucing,tuuuu dia....dah sampai ke atas dah dia...still lagik dalam keadaan berhati-hati..





agak-agak line dah clear, nak tuju bilik plak dah....mr. danny oh! mr. danny!





bila di sergah "hah!nak gi mane tuh danny??" maka dia pon berpose ala-ala baik gitu...





bila digoncang kibbles,trus bangun!hehehe nak makan rupanya...





lepas dah kasik makan, mintak mr. danny pose sket..nih lah aksi jelingan manja dia tu..kekekekeke


Dari hari ke hari cuba untuk membersihkan mr. Danny nih, tapi tersangat lah rakusnya kucing sekor nih! bulan 1 nih bercadang nak pegi neuter Mr.Danny nih ngan Velvet. bukan sengaja nak menarik nafsu dia.tapi untuk keselamatan dia juga. Kesian tengok bila dia on-heat mula lah buat suara-suara soprano, pastu kejar betina sampai entah kemana. bila datang semula, luka sana sini, kurus, bulu kasar, bau tak payah cerita lah.. takpelah Mr. Danny..tunggu ya! akan ku servis dirimu menjadik seekor kucing yg kacak!! :)

Saturday, December 26, 2009

EMERGENCY switch to Blue Seal!




Lama betul tak mengupdated blog neh! hee..sibuk memanjang..anyway hari ini nak berkongsi pasal makanan anak2 bulusku.kenapakah bleh plak muncul blue seal nih??mcmnih ceritanya.. kebiasaan aku kasik mereka mkn blackwood adult and kitten.yerlah oren dah adult and velvet still kitten lagik kan.so terpaksalah beli 2 2. supposely 1hb every month akan pegi beli supply mereka.tapi this month stok terhabis awal plak. knape??ha...sb adikku terlampau manjakan mereka! biasa feed 3 kali sehari, nih stiap kali mereka mengiaw adikku dgn baik hatinya kasik mereka makan! haish..


nak dijadikan cerita..maka stok mereka terhabis lah awal.nak taknak terpaksa lah pegi petshop yg berdekatan untuk membeli makanan mereka. setibanya kat petshop tuh..blackwood takde!HABIS!!!bleh tak??mane plak nak pegi mencari memalam buta nih??time dah nak dekat pukul 10mlm masa tu.so dengan bijaknya trus menyambar blueseal nih. maka experimen pon bermula...


yes i know,memang tidak elok menukar makanan mereka secara mengejut.akan membuat perut mereka tidak selesa. tetapi ini bleh dikategorikan kes kecemasan!(poketku juga berada didalam keadaan nazak!).so dibelek2 duit yg terselit2 maka mampu beli ini sahaja. dengan perasaan tak bestnya bawak pulang lah makanan mereka. 


sampai rumah truslah menjamu mereka.memang lapar tahap gaban mereka 2 ekor nih.seharian tido.malam baru nak aktif. letak lah portion tuh sikit jer dulu.oren tanpa membuang masa trus makan ngan lahapnya! dia memang tiada masalah makan apa saje.memang dasar kucing jalanan. velvet pulak masih menghidu-hidu..haish..tak suke ke handsome boy?? "miiaaw" ala..velvet makan lah..next time akak beli bw yer.. "miiaaw"( sambil pandang tak puas hati) dia makan tapi sket jer lah.. 


dah 2 hari nih nampak lah plak simtom2 yg tak best..oren mula muntah. velvet seperti biasa makan sikit sangat.aduh..rasa bersalah plak dengan mereka. tapi mereka masih lagik makan apabila diletakan..licin plak bowl mereka harini. poo pulak tiada perubahan apa2..less odor and solid. takde beza dengan bagik makan blackwood. 


agaknya oren ada makan benda lain selain kibbles tuh yg vomit tuh.(nak menyedapkan hati) maka experimen akan diteruskan. esok hari ayam rebus.nanti mahu mencuba letak air rebusan sekali dlm kibbles and see how's it goes.hopefully takde apa2 lah yang memudaratkan berlaku.


New Facelift!

Gatai sungguh tangan nak mengubah blog ini! 
huhu..bukan apa..yang lama tuh nampak dull,very the boring!
so dengan gatai tangan,tukar lah segala2nya :) 
nampak simple,takde serabut sangat kan?kan? :)
suka tak new facelift ini??

Friday, December 25, 2009

Merry Christmas!



Wishing to those who celebrating Christmas,


MERRY CHRISTMAS!!HAVE A BLAST CHRISTMAS!
DON'T DRINK AND DRIVE!








Tuesday, December 22, 2009

Happy Birthday to Auntie Intan



2kg++ Chocolate Butter Cake, last minute order from makcik Intan. tak berapa nak cantik sangat.
my last order for 2009.

For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Saturday, December 19, 2009

Majlis Berkhatan



Ditempah oleh mak lang all the way from Perak untuk majlis berkhatan Amran. 100pcs vanilla cupcake  without frosting yang dibungkus dlm 3 packaging yg berbeza untuk diletakkan di dlm gift bag.


For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Monday, December 14, 2009

Wedding Cake


This is buttercake coated and decorated with buttercream.  Ordered by my mum's cousin for her daughter's wedding. Congratulation!! 

For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Thursday, December 10, 2009

bulan yg penuh dugaan :(

dah almost 3 weeks after bobo death.our home back to normal again.walaupon a bit sunyi..still we all manage to coop with the loss.so do the other 2 fur kids. lepas kejadian bobo tuh,mmg dah tak letak kucing kat luar.all stay indoors now.but again btul lah pepatah omputih tu "curiosity kills the cat" kelmarin(selasa) velvet berjaya melepaskan diri dari dlm rumah. adikku bukak pintu nak buang sampah,tak sempat nak tutup dah si velvet nih berdesup lari!tetiba BAAM!! kelam kabut adik ku dibuatnya..aku yg mamai2 bgun tido pon terkejut dgr jeritan adik."kak!!velvet kena langgar!" what??pls not again.. trus rushing turun bawah tgk velvet.berdebar hati tak sanggup nak lihat. i was thinking bobo at that time.takkan lah velvet pula nak meninggalkan kitaorg?? then i saw my mum comforting velvet.ALHAMDULLILAH!! velvet survive!mengigil ketakutan and at the same time blood run on his head,and through nose.panic gak kejap.trus call dr gomez.emergency call..

at 8.15am dr gomez jumpa me and my sister. after briefly explain what happen, dr gomez gave him antibiotic and pain killer. dr gomez cuba masukkan drip,tapi velvet resist.meronta2. then dr ckp,kena tinggalkan dulu,nak buat xray kot2  ada yg patah tapi kena bius.sb dia taknak duduk diam. put rm200 deposit. then we all left..

at 6.30pm aku pg balik clinic.tgk dr smile..a bit relief. then dr gomez explain the xray. no fracture,no broken, terseliuh sket.no need surgery..ALHAMDULILLAH. tanya pasal kepala dia plak.ada luka dlman ke?dr gomez ckp, no luka tuh luaran je.again ALHAMDULILLAH.couldn't bare to loss 2 cats within a month! i paid the balance rm95 then bring velvet back home. balik pon velvet mabuk2 lagik..due to the anesthetic i guess. at 11.30 pm baru dia sedar sket..fed him with wet food and bg mkn ubat. then few minute later velvet pee. no blood stain what so ever..lega rasanya. no blood stain meaning no internal injuries rite?

yesterday he tried to walk,terhuyung hayang gak lah berjalan masuk bawah katil.taknak duduk cage.i said ok lah..but promise me jgn jalan2 nanti lambat sembuh. as he understood what i'm saying he just sit still and curl his body and sleep. bangun untuk mkn minum and pee.a bit worried sb dia tak poo. mungkin sb mkn sikit kot. then mlm smlm finally velvet poo.again a big relief.no blood stain.

dis morning baru dgr dia meowing. :) badannya dah susut sket, and kepala bertobek luka. berharap sgt si velvet learn his lesson.do not cross the road!

Monday, November 30, 2009

Anniversary & Birthday

This cake are made specially for my mum and dad in celebrating their 26th anniversary and for my sister Farah celebrating her 21st birthday. As usual for my parent I made Buttercake coated with buttercream and decorated with edible image. as for my sister, I made Chocolate Buttercake coated and decorated with buttercream. To mummy and abah happy long live may your life full with blessing and happiness. and for my sister, happy birthday!may all your wishes and dreams come true.




For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Monday, November 23, 2009

Yun's Engagement


It's been a while since my last update. Quite busy lately. Anyway, this is the cake and cupcakes ordered by Yun for her engagement. The theme is green and blue. this is my first time doing edible image! and it's quite exciting actually. the cake is Buttercake coated with rolled fondant and decorate with sugar paste flowers and edible image. As for the cupcakes it is Chocolate FudgeCupcakes decorate with rolled fondant. Congratulation Yun!!


For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

In Memories: Bobo

bobo was born on 13 june 08 under my bed.sblm nih kitaorg mmg takde bela kucing.then ntah macamane oren sneak in into our house and deliver 4 beautiful babies that was momo,jojo,bobo and coco(all female).at 1st we decide to dumped them to the wet market.after for a while,we all tak sampai hati then decided to take care them for a while and at the same time put them for an adoption.

they were with us for a quite sumtime,almost 5 month before momo and coco being adopted by my cousin's boss.tinggal lah jojo and bobo yg menceriakan kami hari2 dgn perangai diaorg yg merepek meraban.then 1 morning time nak pg keje my dad accidentally run over jojo.dia sgt suka tido kat tayar kereta.i was in my class when my mom called and delivered the news.couldn't hold my tears, keep on crying inside the class mcm hilang family. then left bobo alone with her mommy oren.

we give her all the love we had.setiap pagi bobo akan follow my dad sampai kat pintu,dia akan meow2 sampai my dad tickles dia.setiap pagi mcm tuh.then bila bk keje pon mcm tuh juge..my dad is nto a big fan of cat.but then kehadiran oren and her families melembutkan hati my dad.

last tuesday,me and my sister bawak bobo to grooming.after grooming she's all puffy. tapi bila sampai rumah, bobo start scratching her left ear.we try to calm her down but didn't work. disebabkan risau sgt takot tinge dia berdarah,we sent her to the vet.then after being check up,vet kata bobo kena ear infection.there's a yellowish liquid in her both ears.sb dah ptg,vet soh tinggal jer kat sana.

the next day, she all okay, a bit weak but fine. on thursday she's all herself again.jumping here and there running up and down.walaupon dgn kesan cukur kat tinge dia,menampakkan lagik kelakar sgt.my mum panggil dia sarjan bobo.

on saturday night,at almost 12 am, my sister put all the cats outside.they all sleep at their usual place. on sunday morning, we called them for breakfast but bobo is nowhere to found. kitaorg ingt she might be sumwhere around our house,usually she'll be back. so just put a bowl for her and we all go out.

later in the evening,my neighbor's maid called us.she said our cat.owh!kitaorg ingt bobo dah tido dlm bilik tuan dia lagik.last time she was sleeping on the neigbor's bed.so i just go out and said sorry if she trouble them again.then the maid said bukan..bukan..saya nampak kucing kakak.tak sampai hati..i was so shocked bila nampak body bobo lifeless on the grass.at that time,hujan renyai2,tapi bulu bobo tak basah.so i assume it's just happen. bobo had been hit a car. i pick up her body and bring to my house.i just could stop crying all the way. my mom also couldn't hold her tear.

it was an emotional moment for us. my dad asked my brother to dig up a hole to buried bobo, while my sister wash up all the blood stained kat bobo and clean her fur. we try to bury her on her best look.

last night,velvet keep on meowing for his mother. a lot of thing we tried to keep his mind of his mom.lepas dah penat main,finally he go to sleep. walaupon oren tak berapa nak ngam ngan velvet,still she sleep with velvet,and showing that she care about her grandchild.

now that bobo are gone,we are left with oren and velvet.even tho bobo is just a cat, but she left her paw print inside our heart.she's open my dad's heart to love the feline family,she's never fail to put a smile on our face.
bobo dear..u will always be our baby.hopefully all these while you've been with us, u have a wonderful time.rest in peace bobo.



Sunday, November 15, 2009

the mice and the cats

this week agak sibuk sket ngan mcm2 hal.anak-anak bulus ku pon tak berapa nak aktif sb cuaca mendung n hujan.so mereka bnyk menghabiskan masa tido,mkn dan tido.main pon sgt kurang.but, since they got their new toy here,tersgt lah obses mereka dgn tikus2 nih. price for this mice is  rm3.50 bought at pet safari ikano.here's some pic on them with the mice..

velvet get ready to jump..

  bobo and velvet waiting patiently for the mice


 bobo couldn't wait any longer


smelly mice..yikes!


oren showing off her catching skill


yes!!I've got it!


Clown Cuppies!



This clown cuppies are suitable for kid's birthday celebration.get yours clown cuppies from us! 3 flavors to choose from. Vanilla, Chocolate and Orange!


for details or to order, contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Happy Birthday Carleef

This week, I've got an order from my relative.This Chocolate butter Cake are layered and coated with chocolate ganache and decorated with buttercream. This cake are made for this special boy name Carleef. Happy Birthday Carleef! Hope you and your family enjoy the cakes!



For details or to order, please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Monday, November 9, 2009

KL International Cat Show 2009 (KLICS '09)

Semalam seharian dok kat The Mall tgk cat show.this is my 1st time watching cat show.hehehe..yer laa biasanya event cam nih tak diadvertise dlm newspaper.since i've join the forum bru lah tau event2 camnih ada.so,here's some snip pics from the event..sorry lah gmbr tak berapa nak cantiks!almaklumlah amatur yg menangkap gmbr.. =)

bnyk lagik sebenarnya gmbar..tapi kemalasan sudah melanda!=p enjoy the pics peeps!

Saturday, November 7, 2009

Saturday Morning:-The fight over garbage bag!


bobo  & velvet fighting over garbage bag





the fight was judged by Oren


~after 8min and dunno how many second............~


YES!! im the WINNER!!


nevermind..i'll get the garbage bag next time!


aah....finally..some quiet time for me....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...