Thursday, December 31, 2009

New Year Cat Wishist....

In this coming tiger year(huhuh adik beradik kucing gak kan??), aku telah pon senaraikan beberapa item yang perlu di full fill sepanjang 2010 untuk kesihatan & kesenangan anak-anak bulusku. Harapnya dengan kehadiran tahun baru nih,dikurniakan lah limpah rezeki untuk ku  menyediakan keperluan sehabis baik untuk mereka ini. :)


And here's the list.....


1. Men-completekan vaccination Velvet

 2. Neuter Velvet

3. Merawat Mr. Danny

4. Neuter Mr. Danny

5. On- time booster & deworming

6. Monthly fleas & ticks control.


7. No more changing kibbles. Stick to this 1 only!


8. Sunday is BARF Day
-buy this from Pet Epicure, Taman Melawati. more info at : http://petepicure.com/

9. Water fountain.


10. and finally.. mengimplimentasikan tabung mereka daripada sunat ke WAJIB. hehehe!!


semoga tercapailah cecita ku ini untuk menjaga kebajikan mereka sehabis baik. bab tabung tuh harapnya ade lah depositnya setiap bulan bukan mcm sekarang. bukan apa, sakit demam mereka lagik mahal dari kita.so itulah gunanya tabung kucing itu. supaya terbela sakit demam mereka.

New Facelift!!

Gatai sungguh tangan nak mengubah blog ini!
huhu..bukan apa..yang lama tuh nampak dull,very the boring!
so dengan gatai tangan,tukar lah segala2nya :)
nampak simple,takde serabut sangat kan?kan? :)
 
suka tak new facelift ini??


Sunday, December 27, 2009

Mr. Danny the Stray


 
Mr. Danny yang dulunya malu-malu kucing, sekarang dah berani masuk rumah..hehehehe..besarkan dia?nampak kemachoan dia!


 
Dengan gaya ala-ala malu kucing,tuuuu dia....dah sampai ke atas dah dia...still lagik dalam keadaan berhati-hati..





agak-agak line dah clear, nak tuju bilik plak dah....mr. danny oh! mr. danny!





bila di sergah "hah!nak gi mane tuh danny??" maka dia pon berpose ala-ala baik gitu...





bila digoncang kibbles,trus bangun!hehehe nak makan rupanya...





lepas dah kasik makan, mintak mr. danny pose sket..nih lah aksi jelingan manja dia tu..kekekekeke


Dari hari ke hari cuba untuk membersihkan mr. Danny nih, tapi tersangat lah rakusnya kucing sekor nih! bulan 1 nih bercadang nak pegi neuter Mr.Danny nih ngan Velvet. bukan sengaja nak menarik nafsu dia.tapi untuk keselamatan dia juga. Kesian tengok bila dia on-heat mula lah buat suara-suara soprano, pastu kejar betina sampai entah kemana. bila datang semula, luka sana sini, kurus, bulu kasar, bau tak payah cerita lah.. takpelah Mr. Danny..tunggu ya! akan ku servis dirimu menjadik seekor kucing yg kacak!! :)

Saturday, December 26, 2009

EMERGENCY switch to Blue Seal!




Lama betul tak mengupdated blog neh! hee..sibuk memanjang..anyway hari ini nak berkongsi pasal makanan anak2 bulusku.kenapakah bleh plak muncul blue seal nih??mcmnih ceritanya.. kebiasaan aku kasik mereka mkn blackwood adult and kitten.yerlah oren dah adult and velvet still kitten lagik kan.so terpaksalah beli 2 2. supposely 1hb every month akan pegi beli supply mereka.tapi this month stok terhabis awal plak. knape??ha...sb adikku terlampau manjakan mereka! biasa feed 3 kali sehari, nih stiap kali mereka mengiaw adikku dgn baik hatinya kasik mereka makan! haish..


nak dijadikan cerita..maka stok mereka terhabis lah awal.nak taknak terpaksa lah pegi petshop yg berdekatan untuk membeli makanan mereka. setibanya kat petshop tuh..blackwood takde!HABIS!!!bleh tak??mane plak nak pegi mencari memalam buta nih??time dah nak dekat pukul 10mlm masa tu.so dengan bijaknya trus menyambar blueseal nih. maka experimen pon bermula...


yes i know,memang tidak elok menukar makanan mereka secara mengejut.akan membuat perut mereka tidak selesa. tetapi ini bleh dikategorikan kes kecemasan!(poketku juga berada didalam keadaan nazak!).so dibelek2 duit yg terselit2 maka mampu beli ini sahaja. dengan perasaan tak bestnya bawak pulang lah makanan mereka. 


sampai rumah truslah menjamu mereka.memang lapar tahap gaban mereka 2 ekor nih.seharian tido.malam baru nak aktif. letak lah portion tuh sikit jer dulu.oren tanpa membuang masa trus makan ngan lahapnya! dia memang tiada masalah makan apa saje.memang dasar kucing jalanan. velvet pulak masih menghidu-hidu..haish..tak suke ke handsome boy?? "miiaaw" ala..velvet makan lah..next time akak beli bw yer.. "miiaaw"( sambil pandang tak puas hati) dia makan tapi sket jer lah.. 


dah 2 hari nih nampak lah plak simtom2 yg tak best..oren mula muntah. velvet seperti biasa makan sikit sangat.aduh..rasa bersalah plak dengan mereka. tapi mereka masih lagik makan apabila diletakan..licin plak bowl mereka harini. poo pulak tiada perubahan apa2..less odor and solid. takde beza dengan bagik makan blackwood. 


agaknya oren ada makan benda lain selain kibbles tuh yg vomit tuh.(nak menyedapkan hati) maka experimen akan diteruskan. esok hari ayam rebus.nanti mahu mencuba letak air rebusan sekali dlm kibbles and see how's it goes.hopefully takde apa2 lah yang memudaratkan berlaku.


New Facelift!

Gatai sungguh tangan nak mengubah blog ini! 
huhu..bukan apa..yang lama tuh nampak dull,very the boring!
so dengan gatai tangan,tukar lah segala2nya :) 
nampak simple,takde serabut sangat kan?kan? :)
suka tak new facelift ini??

Friday, December 25, 2009

Merry Christmas!



Wishing to those who celebrating Christmas,


MERRY CHRISTMAS!!HAVE A BLAST CHRISTMAS!
DON'T DRINK AND DRIVE!








Tuesday, December 22, 2009

Happy Birthday to Auntie Intan



2kg++ Chocolate Butter Cake, last minute order from makcik Intan. tak berapa nak cantik sangat.
my last order for 2009.

For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Saturday, December 19, 2009

Majlis Berkhatan



Ditempah oleh mak lang all the way from Perak untuk majlis berkhatan Amran. 100pcs vanilla cupcake  without frosting yang dibungkus dlm 3 packaging yg berbeza untuk diletakkan di dlm gift bag.


For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Monday, December 14, 2009

Wedding Cake


This is buttercake coated and decorated with buttercream.  Ordered by my mum's cousin for her daughter's wedding. Congratulation!! 

For Details or order please contact us at 017-6050448 @ 016-2402056 or email us at noranasenterprise@gmail.com

Thursday, December 10, 2009

bulan yg penuh dugaan :(

dah almost 3 weeks after bobo death.our home back to normal again.walaupon a bit sunyi..still we all manage to coop with the loss.so do the other 2 fur kids. lepas kejadian bobo tuh,mmg dah tak letak kucing kat luar.all stay indoors now.but again btul lah pepatah omputih tu "curiosity kills the cat" kelmarin(selasa) velvet berjaya melepaskan diri dari dlm rumah. adikku bukak pintu nak buang sampah,tak sempat nak tutup dah si velvet nih berdesup lari!tetiba BAAM!! kelam kabut adik ku dibuatnya..aku yg mamai2 bgun tido pon terkejut dgr jeritan adik."kak!!velvet kena langgar!" what??pls not again.. trus rushing turun bawah tgk velvet.berdebar hati tak sanggup nak lihat. i was thinking bobo at that time.takkan lah velvet pula nak meninggalkan kitaorg?? then i saw my mum comforting velvet.ALHAMDULLILAH!! velvet survive!mengigil ketakutan and at the same time blood run on his head,and through nose.panic gak kejap.trus call dr gomez.emergency call..

at 8.15am dr gomez jumpa me and my sister. after briefly explain what happen, dr gomez gave him antibiotic and pain killer. dr gomez cuba masukkan drip,tapi velvet resist.meronta2. then dr ckp,kena tinggalkan dulu,nak buat xray kot2  ada yg patah tapi kena bius.sb dia taknak duduk diam. put rm200 deposit. then we all left..

at 6.30pm aku pg balik clinic.tgk dr smile..a bit relief. then dr gomez explain the xray. no fracture,no broken, terseliuh sket.no need surgery..ALHAMDULILLAH. tanya pasal kepala dia plak.ada luka dlman ke?dr gomez ckp, no luka tuh luaran je.again ALHAMDULILLAH.couldn't bare to loss 2 cats within a month! i paid the balance rm95 then bring velvet back home. balik pon velvet mabuk2 lagik..due to the anesthetic i guess. at 11.30 pm baru dia sedar sket..fed him with wet food and bg mkn ubat. then few minute later velvet pee. no blood stain what so ever..lega rasanya. no blood stain meaning no internal injuries rite?

yesterday he tried to walk,terhuyung hayang gak lah berjalan masuk bawah katil.taknak duduk cage.i said ok lah..but promise me jgn jalan2 nanti lambat sembuh. as he understood what i'm saying he just sit still and curl his body and sleep. bangun untuk mkn minum and pee.a bit worried sb dia tak poo. mungkin sb mkn sikit kot. then mlm smlm finally velvet poo.again a big relief.no blood stain.

dis morning baru dgr dia meowing. :) badannya dah susut sket, and kepala bertobek luka. berharap sgt si velvet learn his lesson.do not cross the road!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...