Saturday, October 30, 2010

Blackwood Vs Royal Canin...mana bagus??

salam,

sorry for the long silent.kebusyan yg teramat sangat. :p baru-baru nih ada cat lover bertanyakan pasal makanan di shoutbox.maaf tak dapat nak balas di situ kerana explaination nya panjang berjela so tak muat shout box. maka disini say post topik nih. tapi di ingatkan bahawa ini merupakan pengalaman saya sahaja.sila dapatkan nasihat dari yang pakar berkaitan pemakanan kucing anda.jikalau anda mengamalkan diet kucing saya dan terjadi sesuatu keatas kucing2 anda saya tidak bertanggung jawab!

1st ajukan soklan ini pada diri sendiri.

1. how much im willing to spend for my cat/s?

2. do they have sickness that need them to get a specific diet?

bila anda boleh menjawab soalan ini, maka dengan sendirinya anda akan boleh membuat pilihan. :)

pertama: budget tuh mmg lah teramat penting.lagik lah kalau ada lebih dari 1 kucing.kena plak kucing yg kuat melantak.nak bagik yg mahal?boleh...tak salah..tapi kalau tuan badan yg sesak jangan lah salahkan kucing anda yg makan mewah, sb anda yg biasakan dari awal :p look at ur spending monthly berapa.then buat calculation disitu.

kedua: kucing anda berpenyakit tak? do they require special diet? kalau sihat walafiat alhamdulilah, yg regular diet sudah mencukupi.


persoalannya.....yg mana bagus antara 2 brand diatas??saya tak pernah cuba royal canin jadik saya tak tahu kebagusan dia mcmana.lagik satu RC teramat mahal walaupon yg biasa shj.bukan untukhair and skin atau yg lain-lain.

berbeza dgn BW memang sejak saya kenal BW dan saya cuba feed kat kucing saya, alhamdulilah mereka suka. sampai sekarang saya bagik mereka BW.harga jauh lebih murah dari RC dah kandungan lebih kurang sama dgn RC YANG BIASA BUKAN PERSIAN BUKAN HAIR AND SKIN BUKAN YG LAIN-LAIN.

berbeza masa saya bagi kibbles yg bukan premium.kalau dulu poo diaorg cair, skrg cantik je bulat2 :p bau pun kurang. itu perubahan yg ketara lah.selain itu, badan bertambah mantap.bulu kurang gugur.mungkin serasi kot ngan kucing saya. :)

tapi diingatkan, semahal mana pon makanan kibbles yg dibagi tapi kalau benda asas yg lain tak dijaga tak menjadik juga. betul? YG PENTING VACCINATION, DE-WORM.


setakat ini alhamdulillah kucing sihat kerana mereka tak pernah miss check up diaorg dengan vet untuk yearly boost dan deworm. dan percaya atau tidak saya tak penah bagik makan apa-apa supplement yg lain. kedekut ke aku??


bukan...sb mereka tidak memerlukannya. :) itu yg vet saya ckp. "ur cats is healthy, no need extra supplement.current food ur fed them is enough" itu untuk kucing saya lah..kucing org lain saya tak tau lah.


maka berpandukan nasihat vet saya, saya tak bagik diaorg apa2 supplement. tapi kalau di ikut logik pun supplement tu gunanya untuk mentop-up mana2 nutrient yg tak cukup. betul? kalau anda rasa anda dah bagik makanan yg cukup zat maka supplement tu bleh lah di abaikan.melainkan ianya perlu.

tapi saya pegi petshop diaorg ckp bagus supplement nih..mmg laa nama pun salesgirl/man. tak jual tak masuk la sales mereka..betul? :)

maka kesimpulannya tepuk dada tanya selera poket anda :) but regarding RC mmg saya tak bleh nak beri komen.sb mmg tak pernah try brand tu.SP penah lah..so if any other cats owner yg bleh share pengalaman mengunakan ke2 2 brand are welcome to post a comment. :)


so here's my cats' diet..

1 scoop(small ice scoop) of BW 3times daily.

fresh water (free flow)
boil chicken (depend pada kerajinan untuk merebus heehee :p)
Greenies Treats 2 times daily.
rumput (bila mereka lepas kluar mereka akan kunyah rumput.something to do with digestion if not mistaken)
A LOTS OF LOVE


Well, hope this helps clearing things which one is better. mmiioowww..





 

5 comments:

Namie Amir said...

Thanx for the info. I feed my cats with RC,diorang kuat melantak.cepat habis.rasa tertekan la jugak tiap kali beli.hehe.hari tu try gradually changed to IAMS tapi xsesuai,my cats cirit-birit.nk try blackwood plak :-)

Shikin said...

ur welcome :) kandungan ingredient lebih kurang sama, bezanya RC mmg di monitor oleh vet, BW pon vet..cumanya mereka baru dipasaran.untuk anjing mmg dah lama :) bleh check kat web diaorg kalau rasa ragu2.:)

meowwmania said...

dulu pon bg SP kat bebdk tu tp skrg dah tukar BW, so far ok lah xdek masalah pape..

RC ada gak bg tp cuma bg kat kitten yg dua ekor tu jer..rasanya ketiga2 brand ni ok kot xde memberi masalh kat kucing sy cuma harganya tu jelah yg jadik masalah kot hehe...

Shikin said...

kita pon dulu bagik SP, beli kat vet..jap lagik budak2 nih takmo makan.hahahah last2 kenduri untuk strays je..yup suma kategori premium bezanya harga shj :)

aufa che zakaria said...

nak tnya, SP tu ape?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...