Tuesday, February 18, 2014

Kucing ada passport??

yuuhuu...

ceaa.. tetiba rajin plak nak menghapdate blog malam ni.alkisah semalam dah terlebih tido, maka harini macam tak boleh tido plak.isk.so takpe..mlm ni ai nak story kisah weekend lepas.hihi..cite dia cengini, hari sabtu yang lepas, after work aku terus pegi ke putrajaya. ade ape?? haa ade aktiviti berikut.


 ade festival kucing putrajaya.takde..ai tak masuk pun.sekadar meninjau kucing-kucing yang comey dan mencari info pasal petpasport. daripada pertandingan lepas2 lagik aku tau pasal pet passport ni cumanya tak berkempatan nak bawak anak2 aku pegi. then lepas kerja hari sabtu haritu, terus shoot ke putrajaya.punye la aku pusing satu dewan tu..rupanya sebelah pintu masuk je booth jabatan haiwan.


lepas dah soal siasat, dan berpuas hati dengan explaination mereka maka aku berhajat untuk dtg semula keesokkan harinya. aku amek siap2 registration form. then malam tu bermula lah sesi pujuk memujuk budak 2 ekor tu. pujuk nak mandikan mereka.dah lame sgt bau kepam. time mandi bukan main la melalak mcm kene dera. amad memang tak suka mandi, yang bella dulu ok je..tetiba malam tu melalak bukan main. tapi sebab esok nak buat pasport, aku gagahkan juge la mandikan diorg..hahah nak amek gambar kena la wangi2 kan??haha lepas dah settle mandi, ape lagik semalaman berkurung dalam rumah.hmm..bila dah berkurung mula la bermarathon sebelum subuh.


hari ahad pagi, maka gerak la kami ke putrajaya. perh! bukan main gigih aku kan. bawak budak 2 ekor ni yang berat masing2 nak cecah 5 kilo. sesampai kat sana kena amek nombor ok? then tunggu tak lama pun.memula tangkap gambar bella dulu.bella ok sikit takde la mengelupur sangat. tibe time amad nak tarik kluar sangkar pon payah! takut sangat letew..ihihihi..ape pun berjaya la juga tangkap gambar diorg siap ngan muke aku pon dalam pasport diorg kan..


now offically amad ngan bella kucing malaysia..hahaha!! ramai juge yang tertanya-tanya apa function pet passport ni.ok cite dia cengini, basically mende ni identification kucing kita. lebih kurang mcm ic kita lah.dan data mereka direkodkan dlm jabatan haiwan.pet passport ni jugak datangnya dengan microcip yang ditanam dalam kucing. so andaikata orang jumpa bawak pegi vet, kalau vet tu ada scanner microcip tu bole lah tau identiti owner tersebut.


selain tu, passport ni juge hold every record on vaccination.kiranya kalau gi vet bawak je pet passport nih, bila vaccine doktor tepek la stiker vaccine tu dalam passport diorg. bila rekod vaccination ok, incase nak bawak diorg gi oversea pon senang da..sebab dah ade rekod dalam tu.macam syok je kan?ha kalau nak buat bole la pegi ke jabatan haiwan berhampiran anda. hoho. oh ye rege dia time aritu rm25 termasuk pet passport, microchip and dewormed.


lepas selesai urusan diorg terus balik kl, takde tunggu lame2.masing2 da stress. aku pon naik stress sebab mereka bising dalam kereta.haha. apepun tercapai gak hajat nak buat passport diorg.pasni nak buat engrave collar plak.siap letak nombor microchip incase org jumpa bole la dipulangkan semula buah hati pengkarang jantung aku 2 ekor nih.

3 comments:

juls julie said...

wahhh murah giler..!! tp sygnyer akak x leh pegi masa tu... cik abg ai keje...

T_T

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

lea said...

syokkk nye.. sy pon nk buat jugak la.. boleh bawak melancong ke oveasea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...